Publicerad i Läsvärt, Skriva

Boktips: ”The Emotional Wound Thesaurus” av Angela Ackerman och Becca Puglisi

The Emotional Wound Thesaurus: A Writer’s Guide to Psychological Trauma” är en bok av författarna Angela Ackerman och Becca Puglisi. Den innehåller ett uppslagsverk med över hundra beskrivningar av olika typer av emotionella sår som karaktärer i en berättelse kan lida av eller ha lidit av tidigare i sina liv.

the-emotional-wound-thesaurusBokens innehåll

Boken består av en introduktion och allmän diskussion av emotionella sår. En slags kortare avhandling i ämnet. Denna del tar upp ämnen som vad ett emotionellt sår egentligen är, sårets påverkan på karaktärens utveckling och hur såret kan gestaltas med beteende.

Dessutom finns ett avsnitt som tar upp ”egenvård” för författare, mestadels eftersom de olika typer av emotionella sår som tas upp i det här verket går från ”lättsammare” sår som att misslyckas i skolan och vara offer för ett ondskefullt rykte till kidnappningar, sexuella övergrepp och slaveri.

Beskrivningar av de olika specifika såren fyller ett uppslag och tar upp exempel på såret och vilka grundläggande behov som såret kan hota. Behoven kommer från Maslows behovspyramid, vilken också tas upp. Lögner som såret kan ge upphov till listas, liksom vilka olika typer av effekter och resultat såret kan ge, både positiva och negativa.

Dessutom visas möjliga positiva attribut (tagna från författarnas ”Positive Trait Thesaurus”) och brister (från författarnas ”Negative Trait Thesaurus”) som såret kan ge upphov till. Slutligen finns också exempel på triggers för såret och situationer där karaktären kan tvingas konfrontera såret.

Författarna har en lista med exempel på sår på sin webbsajt.

Bra och dåliga sidor hos boken

Jag rekommenderar The Emotional Wound Thesaurus eftersom jag i mitt arbete med att ta fram synopsis märkt att när jag ger karaktärer emotionella sår växer karaktärerna otroligt på djupet. Dessutom ger boken en hel del hjälp med att lista ut både motivationer och personlighet hos karaktären.

Emotionella sår sitter ihop och kan öppna upp en hel grupp med personers bakgrund och relationer. Till exempel slumpade jag fram ett sår för en av mina karaktärer, vilket ledde till att ett av hans syskon fick ett sår, hans föräldrar fick sår och hela familjen, liksom växte och blev betydligt med trovärdig och centrerad i verkligheten.

Ett problem med boken är att det finns många, mycket allvarliga sår. Sår som påverkar karaktären i grunden och som kan kullkasta en hel intrig om man inte är försiktig.

Jag tror inte att man ska ge alla karaktärer ett sår, om man inte vill skriva i Norénstil. Eller att alla karaktärer fortfarande ska kämpa med sina sår.

Det går ju att ge en karaktär ett sår i det förflutna som bara ger positiva/neutrala effekter, och därmed skapa en karaktär som är läkt från sina sår. Eller för den delen göra en karaktär med negativa egenskaper som agerar antagonist eller inte har någon utveckling av någon annan orsak.

Jag märker också att jag ibland måste klippa och klistra bland såren eftersom, så klart, inte alla situationer jag vill sätta mina karaktärer i finns med.

Många sår är som sagt väldigt ”djupa” (missbrukande föräldrar, tortyr och mord) och de mer vardagliga, lite lättsammare såren är underrepresenterade. Även om det finns med sår som att berätta sanningen men inte bli trodd (vilket ju kan växla i djup beroende på vad det är för sanning som inte blir trodd) eller att växa upp som en offentlig person.

Positive/Negative Trait Thesaurus

Kombinationen av The Emotional Wound Thesaurus och The Positive/Negative Trait Thesaurus är intressant. Med dessa tre böcker kan man från ett sår få tips på både varför och hur en karaktär kan bete sig.

Köp boken

Läs mer om/köp ”The Emotional Wound Thesaurus: A Writer’s Guide to Psychological Trauma” här:

Författare:

I love writing, computers, puns... and can sometimes be spiritual, or mindful.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.